Compiz

Látványos Compiz-effektek az Ubuntu Linux rendszeren

Az Ubuntu Linux rendszerek újabb verziói már alapértelmezés szerint számos nagyszerű látványeffekt használatát biztosítják számunkra, hogy a rendszerrel végzett mindennapos teendőinket az unalmas számítógép használat - lásd windows rendszerek - érzésétől sokkal jobb útra tereljük. Ez a leírás bemutatja, hogyan tudjuk a rendszerünk már meglévő Compiz-effektjeinek listáját újakkal kibővíteni.

A Compiz Fusion beüzemelése régebbi típusú NVIDIA kártya esetében az Ubuntu 8.10 (Intrepid Ibex) rendszeren

Abban az esetben, ha nem rendelkezünk új típusú NVIDIA videokártyával, szerencsére nem kell lemondanunk a Compiz Fusion látványelemek használatáról. A következő leírás segítségével egy NVIDIA GeForce FX 5200 típusú kártya - valamint sok hasonlóan régi kategóriájú NVIDIA - lesz képes a látványos animációs elemek használatára.

A Compiz Fusion finomhangolása és testreszabása az Ubuntu Linux rendszeren

A sokak által közkedvelt Compiz Fusion rendkívül látványos és ötletes kiegészítőkkel szolgál rendszerünk felhasználóbarátabbá tételéhez, rengeteg funkcióját sokféleképpen finomhangolhatjuk a CompizConfig beállításkezelő segédprogramon keresztül. Valaki számára bonyolultnak, túlságosan részletesnek tűnhet a lehetséges beállítások sokasága, ezért szeretném ajánlani a következő alternatívát, amellyel többféleképpen beállított rendszert hozhatunk létre a beépülő profilok segítségével, melyek közül szinte egyetlen kattintással kiválaszthatjuk a számunkra éppen szükséges, általunk elmentett beállításokat.

Mielőtt a Compiz-t ráerőltetnénk az arra nem alkalmas Ubuntu rendszerű gépre...

Sokakat - talán mindenkit - lenyűgözött a Compiz legalább egy látványeleme, amely élmény miatt saját számítógépén szeretné elővarázsolni ugyanazt - vagy még annál is jobbat, látványosabbat. Vannak azonban olyan esetek, ahol sajnos hosszas próbálkozás után derül ki, hogy a számítógép valamely része - például kis teljesítményű, vagy nem támogatott videokártya - miatt nem képes a Compiz látványelemeinek megvalósítására. Ennek felderítésének segítésére íródott egy nagyon hasznos parancsfájl - script -, melynek lefutása után kiderül, hogy a Compiz használatára alkalmas-e a számítógép - ha esetleg nem alkalmas, annak okát is leírja.

Valódi 3D látvány Ubuntu Linux-ra

Eddig azt hittem, hogy nem lehet tovább fokozni a Compiz által nyújtott látványos elemeket, de itt egy olyan plugin hozzá, amit bekapcsolva az egész Linux 3D-ben lesz - egy 3D szemüveg használata mellett.

Így néz ki:

Feliratkozás RSS - Compiz csatornájára

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.